Löneklyftan ökar mellan män och kvinnor

1:31 min

Jämställdheten i Västernorrland går framåt med myrsteg, det visar en rapport från Länsstyrelsen. Löneklyftan mellan män och kvinnor har till och med ökat jämfört med 2009.  

Hur ser du på den ökade löneklyftan? Vad tror du behövs för att vi ska uppnå mer jämställda löner? Diskutera! Hör av dig om du är ett typiskt exempel på ojämlik lön för lika arbete p4vasternorrland@sverigesradio.se

2009 hade kvinnorna i Västernorrland en medelinkomst som låg 60 000 kronor lägre än männen. I den senaste statistiken har gapet ökat till 65 000 kronor.

En förklaring kan vara att kvinnor väljer typiska kvinnoyrken inom vård, omsorg och skola, yrken som kräver högskoleutbildning men som inte ger speciellt hög lön.

Medan män generellt går industri- och teknikutbildningar på gymnasiet och sedan direkt får ett jobb med relativt hög lön, säger Maria Antonic' på Länsstyrelsen i Västernorrland som arbetar med jämställdhetsfrågor.

– En av orsakerna är den könsuppdelade arbetsmarknaden som vi har och den fortsätter att vara uppdelad, säger Maria Antonic'.

Man har räknat ut att en man tjänar 3,6 miljoner mer under ett helt arbetsliv.

Kvinnor tar alltså också ett större ansvar i hemmet och går oftare ner och jobbar deltid. Kvinnor tar också ut 75 procent av föräldraledigheten och allt det här gör i sin tur att kvinnor får en lägre pension.