Här är ditt nya hem, hövdingen!

5:30 min

Ståthållare Gunnar Holmgren blir ny landshövding i Västernorrland. Ett anställningskrav är att man bor på heltid i residenset vid torget i Härnösand. Erik fick en rundtur bland kristallkronor och naken konst.

– Just nu pågår en totalrenovering av själva bostadsdelen i residenset. När den är klar kommer det vara hög standard här, men man följer givetvis alla särskilda regler för hur man får renovera eftersom huset är K-märkt, berättar tillförordnade landshövdingen och länsrådet Sten-Olov Ahltin som visar runt P4 Västernorrland i det över 220 år gamla och tre våningar höga huset.

Med renoveringsjobbet i full färd är det svårt att göra sig en rättvis uppfattning om hur det skulle vara att bo i residenset, men klart är att om man gillar fina, gamla möbler och har en officiös inställning till hur man tar emot gäster så skulle man stortrivas.

Husets representationsdelar är i god form och när som helst skulle viktiga potentater kunna tas emot i de vackra och klassiskt sobert inredda salarna. På väggarna hänger ny och gammal konst, i taken övervakar stora kristallkronor det vackra, antika möblemanget och man går upp för trappor beklädda av tunga mattor.

Västernorrland har aldrig haft en kvinnlig landshövding, däremot hittar vi både en Ångermanlandsbrud, ett ståtligt golvur alltså, och en målning föreställandes en barbystad dam i matsalen. 

– Det kanske är svårt att tro, men lokalerna är väldigt funktionella och det går att att ställa om till alla möjliga olika aktiviteter här. Den enda stora nackdelen är att huset inte är särskilt handikappanpassat. Det är svårt att till exempel ta upp en rullstolburen person till mellanvåningen, det går men förutsättningarna kunde vara bättre, medger Sten-Olov Ahltin.

Den 1 april inleds Gunnar Holmgrens förordnande som landshövding i Västernorrland. När vi når honom på telefon har han ingen aning om att hans nya hem renoveras just nu.

– Nej, det är första gången jag hör det. Men det låter bra förstås. Jag ser mycket fram emot att flytta till Härnösand, säger Gunnar Holmgren. 

– Jag tror att han kommer att trivas här, även om boendemiljön är lite speciell. Det har åtminstone de tidigare landshövdingar som jag haft att göra med gjort, säger Sten-Olov Ahltin.