Ovanligt tidiga vårfåglar

2:35 min

Det har varit en ovanligt varm vinter och på sina håll har vårfåglarna redan börjat sjunga. Talgoxen har sjungit ända sedan januari och flera andra arter har också börjat övervintra i Västernorrland.

Vilka vårfåglar har du sett eller hört hittills i år? Berätta i kommenteringen! 

Redan i torsdags rapporterades den första tranan ha setts i närheten av Trandansen vid Hornborgasjöns sydvästra spets i Västergötland. Här i Västernorrland var vi också ganska många som under förra veckan stannade upp för att lyssna. För visst har det börjat kvittra i träden. Det är en ovanligt tidig vår som förebådas av fågelsången.

– Talgoxen har sjungit ganska länge. Den började låta redan i januari, säger Thomas Birkö, ordförande i Ångermanlands ornitologiska förening.  

Kallare vintrar kan man höra talgoxens kvitter under soliga dagar i februari, men den här milda vintern började de sjunga tidigare. 

En annan vårfågel, bofinken, brukar man kunna höra när den anländer i slutet av mars och början av april. Men den här vintern har flera bofinkar övervintrat i Västernorrland. 

– Bofinken har övervintrat på åtta-nio ställen i Ångermanland och Medelpad. Där har det funnits bofinkar hela vintern, säger Thomas Birkö, ordförande i Ångermanlands ornitologiska förening.  

Även svarthätta och rödhake har övervintrat i vårt område, enligt Thomas Birkö.