Närbild på bakterien som gör att bron redan börjat rosta. Foto: Trafikverket
Närbild på bakterien som gör att bron redan börjat rosta. Foto: Trafikverket

Experten om gallionellabakterien

3:32 min

Gallionella - trots att det är en ganska vanlig bakterie är den ändå något av en doldis. Geomikrobiologen Karsten Pedersen lär oss mer om den järnätande bakterien som nu gett sig på den nya Sundsvallsbron.

När Trafikverket hittade en gulbrun beläggning på de stålspontlådor som utgör fundamenten till den nya bron över Sundsvallsfjärden gick frågan till Karsten Pedersen och hans labb. Vad kunde det vara?

– Vi fick prov från bron och när vi la det under mikroskopet så var det ingen tvekan. Det var fullt med en järnoxiderande bakterie som heter Gallionella.

Karsten Pedersen som är geomikrobiolog berättar att det är en vanlig bakterie som finns i grundvatten, i pumpar och i diken. Den finns på ställen det finns vatten som det är gott om järn i.

– Den är inte alls ovanlig i skog och mark och grundvatten men just att hitta den så här ute i en fjärd på ett brofundament det kan jag inte påminna mig att jag stött på tidigare. Antingen har man inte tittat ordentligt förut eller så är det här ganska ovanligt.

Gallionella ferruginea är alltså en bakterie som fångar upp järn ur vattnet och använder det som energi.

– Den använder järnet ungefär som växter använder solljus. Den använder alltså järnet istället för solen som källa till energi, berättar Karsten Pedersen.

Att bli av med den kan bli en kostsam historia och Trafikverket jobbar nu med att försöka hitta den mest kostnadseffektiva lösningen. Men att bli av med bakterierna är inte omöjligt, enligt Karsten Pedersen.

– Det gäller att dra undan mattan för bakterien. Se till att få bort järnet helt enkelt. Man kan måla, byta material eller man kan stänga in det. Det gäller att svälta ut den, att ta bort maten helt enkelt.

Bakterien är inte hälsofarligt berättar Karsten Pedersen men att den ändå kan ställa till problem för den enskilda.

– Det kan vara obehagligt att få den i sin värmepump, i sitt grundvatten eller i sin vask eller toalett eller så, för det kan se äcklig ut, men den är inte farlig att varken äta eller dricka.

Hur smakar den då om man skulle få i sig den? Jo, den smakar som det den får energi ifrån. Den smakar järn.

Gallionella

Ett släkte järnbakterier som under ogynnsamma tillväxtförhållanden producerar en unik tvinnad stjälk som kan bli mer än 100 gånger längre än bakterien själv. Släktet omfattar endast en känd art, Gallioneʹlla ferrugiʹnea, vilken beskrevs första gången år 1836. Den nämns ofta i samband med järnrika grundvatten, där den är vanlig. Stjälkarna fångar effektivt upp järn ur grundvatten. Värmepumpar, filter och andra vattenanläggningar kan på kort tid bli fullständigt igensatta av en smetig sörja av järnoxider och stjälkar.

Källa: ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista