Strumpor i alla möjliga färger från klassen 2B på Granloholms skola i Sundsvall. Foto: Rasmus Ahlberg/SR
Strumpor i alla möjliga färger från klassen 2B på Granloholms skola i Sundsvall. Foto: Rasmus Ahlberg/SR

Omaka strumpor när Granloholms skola #rockarsockorna

3:25 min

Imorgon infaller Downs syndrom-dagen. Men redan idag uppmärksammas dagen med kampanjen Rocka Sockorna, med att människor tar på sig strumpor i omaka färger. Det gjorde Lova Udd och Max Forsmoreno på Granloholms skola. 

Runt om i världen tar folk alltså på sig strumpor i olika färger för att visa att det är okej att vara annorlunda. Det har man också gjort på Granloholms skola i Sundvall, där Lova Udd och Max Forsmoreno i klass 2B idag tog på sig omaka strumpor.

– Det betyder att alla är lika mycket värda, därför tog jag på mig strumpor i olika färger, säger Max Forsmoreno, 8 år.

Kampanjen har dragits igång av tio-åriga Nathea Anemyr från Storebro i Småland. Natheas syster Noelle har Downs syndrom. Under dagen hade 250 000 människor i Sverige hörsammat uppmaningen på Facebook. 

På Granloholms skola hade både barn och personal pratat om kampanjen, och idag kom de flesta av eleverna med omaka sockor. Lärarna i klassen Jenny Sjödin och Emil Sellgren tycker att evenemanget hör bra ihop med skolans lika-behandlingsplan.

– Ingen ska behöva känna sig utanför för att den är annorlunda, säger Lova Udd, 8 år.

Själva Down syndrom-dagen firas egentligen imorgon, 21 mars. Kampanjen utvidgades till två dagar i år, eftrsom dagen infaller på en helgdag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista