CSN finansierar sin verksamhet med påminnelseavgifter

4:55 min

Vid årsskiftet höjdes påminnelseavgiften till CSN från 200 till 450 kronor, en höjning med 125 procent. Bara påminnelseavgiften finansierar nästan hälften av hela myndighetens verksamhet.

Hur ser du på att CSN till stor del finansierar sin verksamhet på olika avgifter och att folk glömmer att betala i tid? Hur reagerar du på höjningen? Diskutera!

Den som betalar in försent till CSN har från och med i år fått en högre påminnelseavgift, från 200 kronor till 450 kronor. I år räknar CSN med att få in 327 miljoner kronor på bara påminnelseavgifter.

Agneta Jakobsson från Söråker fick en påminnelseavgift för första gången för några veckor sedan.

– Jag blev chockad när jag fick det brevlådan och jag såg att det var 450 spänn. I mina ögon är det ingen påminnelseavgift, det är en straffavgift. En påminnelse hade varit 50 kronor som bekostar brevet och att de behöver ta tag i det här administrativt. 450 kronor är mycket pengar, säger hon.

Påminnelseavgifterna finansierar 41 procent av hela CSN:s verksamhet. Tillsammans med andra avgifter, som exempelvis expeditionsavgiften som man får betala för att CSN skickar ut avierna, finansierar CSN 76 procent av hela verksamheten. CSN är på så sätt helt beroende av de olika avgifterna, och framförallt påminnelseavgiften som är den stora delen, för att verksamheten ska fungera.

– Kom igen nu, politiker! Så här kan man ju inte finansiera en verksamhet. Jag tycker att det är fel, säger Agneta Jakobsson.

Ansvarig för dessa frågor är Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic. Hon ser inga problem i att påminnelseavgiften har höjts till 450 kronor. Men hon tycker trots det att det måste ske en förändring när det gäller CSN:s finansiering.

Hon tycker att CSN ska finaniseras med hjälp av anslag, alltså pengar från staten, och inte genom avgifter.

– Jag vill att CSN ska bli en anslagsfinansierad verksamhet och det håller på att beredas inom utbildningsdepartementet. Det är den ena sidan av detta. Sedan tycker jag att det är viktigt CSN jobbar med påminnelser. Det är viktigt att man gör rätt för sig när man är färdig med sina studier, säger Aida Hadzialic.

Men tycker du att det är rimligt att påminnelseavgiften ligger på 450 kronor?

– Man ska göra rätt för sig och betala tillbaka på sitt studielån. Om man betalar tillbaka i tid har man ingenting att oroa sig över, säger Aida Hadzialic.