Elisabeth Lindgren Kommunikationsdirektör LFV. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
1 av 2
Elisabeth Lindgren Kommunikationsdirektör LFV. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
Flygledartornet vid Midlanda flygplats. Foto: Ulla Öhman/SR
2 av 2
Flygledartornet vid Midlanda flygplats. Foto: Ulla Öhman/SR

Premiär idag för fjärrstyrd flygledning i Örnsköldsvik

Elisabeth Lindgren kommunikationsdirektör LFV: Vi är först i världen
2:28 min

Idag är en historisk dag för flygledningen. Flygledningen i Örnsköldsvik stänger och tas över av Sundsvall.  Det här är första fjärrflygledningen i världen, enligt Luftfartsverket.

Det första planet kommer att landa på Örnsköldsviks flygplats strax efter klockan 12 och då vara fjärrstyrt från flygledningen i Remote Tower Center i Sundsvall. Att Sundsvall blir först i världen med att göra det här handlar först och främst med att det passar bra geografiskt, säger Elisabeth Lindgren som är kommunikationsdirektör på LFV.

På vilka orter kommer den här tekniken användas?

– Initialt så är det Sundsvall och Örnsköldsvik. Senare kommer även Linköpings flygplats att genomföra samma förändring då de har tecknat ett avtal för den här tekniken. Det finns ett väldigt stort intresse både i Sverige och internationellt.

Finns det internationella intressenter här idag?

– Det är ett 40-tal personer här från andra länder som är intresserade och vill se själva premiären. Under åren har det vara flera hundra som kommit hit från andra länder. Det är med stor stolthet vi kan säga att vi har ändrat en hel bransch från och med idag.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".