Charlotte Gustavsson
Charlotte Gustavsson, nöjd v.d. hos Modo hockey. Foto: Lennart Sundwall

Trendbrott hos Modo ger Svartvadet miljoner att handla för

3:08 min

Modo hockey gjorde en vinst på 2,3 miljoner säsongen 2014-2015. Därmed har klubben ett eget kapital på 4,3 miljoner och når därmed de krav som hockeyligan har på klubbarna.

Vilka spelare tycker du att Modo ska köpa till nästa säsong? Diskutera i kommenteringen!

Det goda resultat innebär bland annat att klubbens general manager Per Svartvadet, får ytterligare miljoner att handla spelare för.

– Ja, det stämmer. Svartvadet får ytterligare fem miljoner för att rekrytera nya spelare. I den summan finns också pengar för de kontrakt som går ut inför den här säsongen, säger Charlotte Gustavsson, vd för Modo hockey.

– Detta är vår andra säsong med plussiffror så vi kan kalla det för ett trendbrott, konstaterar Charlotte Gustavsson.

En tight organisation, ett stort kommunalt stöd på 16 miljoner, en stor publik och ett lågt ränteläge ligger bakom vinsten på 2,3 miljoner kronor. Plus försäljningen av Linus Ullmark och Adrian Kempe till NHL.

Det är andra säsongen i rad som föreningen redovisar ett plusresultat. Tittar vi några år bakåt är läsningen inte lika rolig:

2010/2011: minus 5,2 miljoner.

2011/2012: minus 2 miljoner.

2012/2013: minus 5,7 miljoner.

2013/2014: plus 914.000 kronor.

Nu når vi de krav ligan har på oss klubbar med ett eget kapital på 4 miljoner.

– Vi måste jobba långsiktigt med att hela tiden förbättra vårt egna kapital, säger Charlotte Gustavsson, vd Modo hockey.

Även arenabolaget, som äger arenan och är ett dotterbolag till Modo hockey, kommer att visa plussiffror. Bokslutet här blir klart endera veckan. Här väntar Modo hockey på ett besked från förvaltningsrätten som kan betyda mycket för ekonomin. För några år sedan påförde skatteverket evenemangsarenan en ökad skatt på närmare 10 miljoner kronor. Modo hockey överklagade beslutet till förvaltningsrätten och nu väntar man på ett beslut.

– Vi är hoppfulla, säger Charlotte Gustavsson. Vi vet dock inte när beslut kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista