Nazistprofil anställd som deltidsbrandman - ska rädda flyktingars liv

3:52 min

En profilerad nynazist inom den militanta, högerextrema organisationen Svenska motståndsrörelsen har tagit anställning hos räddningstjänsten i en by i nordvästra Ångermanland. I byn finns många flyktingar och fler väntas komma. Bybor känner oro över att mannen är brandman. 

Kan en nynazist ha ett jobb som innebär att man har uppdraget att rädda liv? Kommenteringen är nu stängd.

– Det känns väldigt obehagligt. Vad kommer han göra om en asylsökande person är i nöd? säger en av flera bybor som P4 Västernorrland pratat med.

Efter att P4 Västernorrland granskat personer som utför nazistiska aktioner i södra och mellersta Norrland, kan vi berätta att en av landets mer profilerade nynazister tagit anställning som deltidsbrandman i en by som ligger i nordvästra Ångermanland.

Ett internt dokument från Svenska motståndsrörelsen beskriver hur deras aktivister ska verka i sina närområden. Aktivisterna uppmanas att vara socialt aktiva för att stärka banden mellan svenskar i allmänhet. De ska söka kontakt med ungdomar för att locka dem till sin ideologi. Det står bland annat att aktivister även ska bekämpa vad de kallar ”icke arisk” kultur.

Den 30-årige mannen har varit aktiv inom flera extremrörelser. Han har under de senaste åren profilerat sig som skribent på Svenska motståndsrörelsens hemsida och är programledare för organisationens podcast. Han är också tidigare dömd för misshandel efter att ha slagit en taxichaufför.

Mannen deltog också i en uppmärksammad nazistdemonstration i Umeå hösten 2013. Då uppstod tumult när Umeåbor började motdemonstrera – polisen kom till platsen med hundpatruller och använde bland annat pepparspray mot nazister.

Han flyttade till den ångermanländska orten för drygt tre år sedan och fick snabbt anställning vid räddningstjänsten i januari 2012. Sedan dess har han deltagit i flera nazistiska aktiviteter i bland annat Västernorrlands län.

– Jag var med vid ett tillfälle när en person förolyckades. Då kom räddningstjänsten och mannen var med. Han skötte det klanderfritt, men det var en svensk person i nöd. Det knöt sig i magen ändå och det kändes inte bra, säger en källa.

I dag bor ett 60-tal asylsökande personer på orten. Det finns planer på att ytterligare en grupp flyktingar ska placeras i byn.

Förutom att rycka ut på brandlarm har räddningstjänsten i uppdrag att utföra I Väntan På Ambulans, IVPA, vilket är en första hjälpen-vård som räddningstjänster ger innan ambulans kommit fram i lands- och glesbygden. Vid larm åker ett team med fyra personer ut.

– Vi är många som pratat om att han är deltidsbrandman. Vi har tänkt vad den mannen gör när han kommer till en olycksplats och det inte är en svensk som är i nöd. Vad händer då? undrar källan.

30-åringen har personliga kopplingar till en annan anställd på samma brandstation. Den personen äger huset som 30-åringen flyttat in i. Han har skapat en hemsida som förmedlar lokala nyheter och artiklar, som båda personerna skriver, varvat med länkade artiklar till främlingsfientliga sajter.

P4 Västernorrland har försökt nå deltidsbrandmannen för att ställa frågor om hur han själv ser på sitt uppdrag i räddningstjänsten. Vi har ännu inte lyckats nå honom.

Räddningstjänsten i Jämtland, som anställt mannen, säger idag att man saknar en fungerande rutin för att granska varje individ

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista