Svindel i biostolen - här är de bästa flygscenerna

Visst har du undrat hur många filmer det finns som innehåller flygscener? Dags för en lista, via bland andra filmfantasten Lars Löfgren.

Att sätta sig i soffan eller i biostolen för att få luft under vingarna är lättare än du tror. Här är en lista på sköna flygscener på film, ihopsatta av vår filmälskare Lars Löfgren och lyssnarna.

Neverending story (1984) - Scenen där huvudpersonen flyger på falcor.
Stålmannen (1978) - Christopher Reeve spelar Superman i den första filmen och flyger ultrasnabbt runt Jorden och vrider tiden tillbaka för att rädda Lois Lane.
Harry Potter och de vises sten (2001) - Scenen med den första flyglektionen
Top gun (1986) - Den sista flygscenen med kamp i luften och "requesting fly by".
Fifty shades of Grey (2015) - Scenen när de flyger segelflyg till Ellie Goulding...
Jurassic Park (1993) - Helikopterfärden i inledningen.

Flight (2012) i Regi av Robert Zemeckis och med bland annat Denzel Washington, Kelly Reilly och John Godman.
Denzel Washington spelar den alkoholiserade piloten Whip som hanterar en "omöjlig" nödlandning. En jumbojet full med passagerare åker upp och ned i luften. Är du flygrädd ska du nog undvika den här scenen …


True lies (1994) i regi av James Cameron med bland annat Arnold Schwarzenegger och Jamie Lee Curtis.
Schwarzenegger är den hemliga agenten Harry och har hela världen som spelplan. Hans fru Helen spelad av Curtis är helt ovetande och tror att Harry jobbar med datorer. När Harry misstänker att Helen är otrogen börjar ett händelseförlopp fylld med action och spänning. I en scen får vi se Arnold Schwarzenegger flyga ett militärt jetplan utanför en skyskrapa.

Con Air (1997) i regi av Simon West med bland annat Nicolas Cage, John Cusack och John Malkovich.
I den här filmen tar ett antal livsfarliga fångar över specialflygplanet Con Air som transporterar USA:s farligaste fångar. Med på planet sitter även Nicolas Cages rollfigur som är villkorligt frigiven och på väg hem för att träffa sin familj. En klassisk scen är när Cage (som vill hindra de livsfarliga fångarna att lyckas med sin kapning) lyckas kroka fast en sportbil på Con Air och bilen följer med som ett släp efter flygplanet i luften …


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista