Stiftet misslyckades - samiskt centrum nedlagt

1:27 min

Härnösands stift har misslyckats med sitt samiska arbete och får börja om från början. 

Härnösands stift lyckades inte organisera det samiska arbetet i stiftet så att det fungerade. Det samiska centrumet i Mörsil är så gott som nerlagd och alla tidigare planer är grusade.

– Det är tragiskt att det är nedlagt, det händer absolut ingenting.

Vad tycker du om det?

– Jag vet inte om det existerar över huvudtaget, säger Eva Rehnfeldt som var engagerad i den samiska arbetsgruppen.

Prästen som var ansvarig för det samiska centrat i Mörsil har slutat, den samiska arbetsgruppen för gudstjänsteverkstäderna är nerlagd sen två år och till och med tjänsten för flerspråkighetssamordning på stiftet är borta.

Eva Rehnfeldt var engagerat i den samiska arbetsgruppen sen den startades upp 1995, men som blev nerlagd för att centrumet i Mörsil ville ha en annan referensgrupp.

Situationen för det samiska arbetet på Härnösands stift är så illa, att den före detta medarbetaren Urban Engvall (som tidigare ansvarade för arbetet) skriver i ledarartikelen till den sydsamiska kyrkotidningen Daerpies Dierie att misslyckandet med det samiska arbetet bör vara att ett pionjärarbete inte kan göras halvhjärtat och med splittrade resurser.

Den samiska arbetsgruppen i Härnösands stift var under sin tid uppmärksammad eftersom deras gudstjänster blev beskrivna som lösdrivelseteologiska och dekoloniserande med joik och andra starka samiska element. Något helt nytt inom samiskt kyrkoliv.

Men 2013 blev gruppen nedlagd och skulle ersättas med en ny referensgrupp som skulle fungera som bollplank till den nya sameprästen på centrat för samiskt kyrkoliv. Men en ny gruppen kom aldrig i gång.

– Jag tycker det är sorgligt att man inte tog till vara den kompetensen vi byggde upp, säger  Eva Rehnfeldt som är inte bitter.

Enligt henne har den gamla arbetsgruppen talats vid och är villiga att hjälpa stiftet vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista