Lyckat projekt i Ljustorpsån

3:21 min

Flera års arbete har resulterat i ökad reproduktion av lax och havsöring i Ljustorpsån.

Kommer fler att fiska i Ljustorpsån nu? Finns det fler åar som borde rustas upp? Kommentera! 

I Ljustorpsån i Timrå, som mynnar ut i Indalsälven, har man under 1900-talets tidiga år förstört mycket av den naturliga miljön, genom till exempel flottning.

Timrå kommun har nu tillsammans med Länsstyrelsen under tio år arbetat med att restaurera och återställa ån till ett mer ursprungligt skick.

– När man jobbar med naturvård vill man att det ska vara så bra som möjligt. Vattendragen har skadats väldigt mycket av den här flottningen och vi har gjort det här för att förbättra förutsättningarna för lax och havsöring, säger Stefan Grundström, ekolog på Timrå kommun.

Genom att exempelvis lägga tillbaka stenar och extra lekgrus har de försökt att återskapa en så naturlig miljö som möjligt.

– Vi har jobbat på i tio säsonger och enligt de fiskeundersökningar som gjorts har vi fått täta resultat av havsöring, vilket vi egentligen hade räknat med. Det som är bonus är att vi också fått så goda tätheter och föryngringar av lax, säger Stefan Grundström.

Nu hoppas man på att kunna öka attraktiviteten och sälja allt fler fiskekort till området.

– Det är ganska många som vill fiska i Ljustorpsån, säger Stefan Grundström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista