Regn i Nya Zeeland påverkar mjölkbönder i Västernorrland

5:02 min

Djurvälfärd är något som politiker bör tänka på. Det hjälper inte att folk i allmänhet är villiga att betala mer för mjölken. Den globala konkurrensen utan skyddsmurar motarbetar svenska mjölkbönder.

 

Karl-Åke Karlsson är mjölkbonde i Njurunda med 140 kor och ordförande i Arla Västernorrland. Han ser lönsamheten minska för varje dag som går. Trots att den breda allmänheten är villig att betala en krona mer för mjölken så hjälper det inte, anser han. Fem mjölkbönder i veckan lägger ned sin verksamhet och det är skrämmande menar Karl-Åke och kommer samtidigt med en lösning:

– Våra politiker måste se till att vi får en djurvälfärdsersättning. Det är enda chansen för oss att överleva. Våra krav i Sverige är betydligt högre är ute i Europa. Vi har större krav på bland annat djurskydd, miljöregler och antibiotika. Skulle jag producera på samma sätt som ute i Europa skulle jag straffas för förbjuden mat, säger Karl-Åke Karlsson.

Vi måste kompenseras för våra höga produktionskostnader.

Karl-Åke Karlsson avslutar med en jämförelse som känns märklig men samtidigt visar hur vi som ett litet land påverkas internationellt.

– Regnar det i Nya Zeeland påverkar det oss här i Njurunda när gränser och tullar har tagits bort, säger han.