Shadi överlevde flykten från Syrien

4:33 min

Shadi Al-Shibli överlevde flykten från Syrien. Nu bor han på den nyöppnade flyktingförläggningen i det gamla fängelset i Härnösand.

Shadi Al-Shibli har inkvarterats i ett litet rum i det före detta fängelset i Härnösand. Han är 21 år och studerade matematik på universitetet, och bodde med föräldrar och en lillebror i As Suwaida i södra Syrien, när inbördeskriget bröt ut.

Som tonåring var han en av revolutionärerna som protesterade mot Assadregimens envälde, men protesterna fick våldsamt svar av regimens polis och militär.

– Det var en fredlig revolution, vi använde bara ord, men militären bombade revolutionära möten från luften, säger Shadi Al-Shibli.

Konflikten i Syrien utvecklade sig till strider med religiösa och etniska intressegrupper, och folkets strävan efter demokrati fick mindre betydelse. Shadis familj hamnade mitt i striderna, och sålde till slut sin bil för att få pengar till att Shadi skulle kunna lämna landet.

I en överfull gummibåt med både vuxna och barn skulle han ta sig från Turkiet till Grekland, men båten läckte in vatten och bilbatteriet som drev motorn tappade kraft och båten snurrade istället för att gå framåt.

– Jag sa förbered er för att hoppa och hålla er kvar på ytan i väntan på räddning.

Flyktingarna öste vatten ur gummibåten med sina skor, dumpade sin packning i vattnet. Med hjälp av vågornas drivkraft tog de sig till slut i land på klippig grekisk mark, berättar Shadi. Han är tacksam över att vågorna inte gick från kusten vid överfärden.

Den riskfyllda resan fortsatte från Grekland. Det var slagsmål när tvåtusen flyktingar skulle köpa biljett ur den enda försäljningsluckan på en tågstation i Makedonien.

Sjuhundra flyktingar stuvade in sig i ett tåg av med plats för hundra personer.

Efter att ha promenerat i sexton timmar nådde Shadi den ungerska gränsen, där hjälpte han en kvinna som låg fastklämd under taggtrådsbarriären. Han lyfte taggtråden med bara händerna och handflatorna skars sönder, men kvinnan kom loss.

Han tog sig själv över gränsen, och gjorde allt för att undfly polisen och befolkningen i Ungern för att inte tvingas lämna sina fingeravtryck i landet.

– Det är känt att man inte ska lämna sina fingeravtryck i Ungern om man inte vill stanna i Tyskland, och det sägs att Ungern får betalt av det internationella samfundet för flyktingarnas fingeravtryck, även om de inte stannar i landet.  

Från Österike gick resan lättare mot Sverige. Shadi känner sig välkommen i Härnösand där han bara mött vänlighet.

– Folk hälsar på mig och jag skäms för att jag inte säger hej innan de gör det. Jag är så tacksam till Sveriges myndigheter och ska göra allt för att ni inte ska ångra att ni tagit emot mig. 

Han vill fortsätta studera på universitet och hoppas på en återförening med familjen, som han oroar sig mycket för. Han har svårt att hålla tårarna tillbaka när han berättar om avskedet från föräldrarna. Hur han lovade sin mamma att göra sitt bästa i det nya landet, och när han åkte  iväg i bilen såg han hur pappan grät.

– Jag undrar hur de mår, och vill så gärna att de ska få komma hit. Jag skulle kunna jobba dag och natt för att ge dem skydd och ett bra liv.