Mattias Erlandsson från Härnösand räddade båtflyktingar på Medelhavet

5:05 min

Igår lade det svenska fartyget Poseidon till i Göteborg efter tre månader på Medelhavet. Mattias Erlandsson från Härnösand var med under räddningsinsatsen. 

Totalt har 5 295 båtflyktingar räddats och 53 omkomna tagits omhand och förts till hamnar i Italien av Poseidon och dess besättning.

Vilka minnen har du med dig från din tid på fartyget?

– Det är framför allt alla människors misär och deras otroliga vilja att lämna tillvaron i sina hemländer och ge sig ut på dom här farliga resorna.

I vilket skick är båtarna och människorna när ni påträffar dom?

– Båtarna är i väldigt dåligt skick. Det är framför allt två typer, hemmabyggda gummibåtar med en kammare så går dom sönder sjunker båtarna. De är byggda för 20-30 personer men det sitter kanske hundra i dem. Den andra typen är gamla fiskebåtar som är i dåligt skick. När motorn lägger av stannar länspumpen och då tar dom snabbt in vatten, säger Mattias Erlandsson. 

Hur mår människorna?

– Inte så värst bra. Dom har oftast slut på vatten och maten är så gott som slut. I augusti var det 36 grader varmt så när vattnet tar slut går det fort att bli uttorkad. 

Hur var stämningen när flyktingarna togs ombord på Poseidon?

– Ganska pressad. Det är väldigt många människor som alla vill till en tryggare plats. Vi måste hålla dom lugna innan de kommer ombord på vårt fartyg, överförandet är ett riskmoment. En gummibåt med hundra människor eller en träbåt med tre eller sexhundra människor. Får man en förflyttning av alla dom till ena sidan av båten kantrar den lätt. 

– De har verkligen ingenting. De har knappt något på kroppen och ofta inga skor. De har lämnat allt. 

I oktober kommer Sverige att skicka en mindre patrullbåt till havet mellan Grekland och Turkiet. Mattias skulle gärna vara med på den. 

– Jag skulle inte tveka en sekund att åka iväg igen och rädda dom här människorna, säger han.