Det är inte farligt att träna bakfull

5:06 min

Alkohol är populärt och träning är populärt. Men hur går det att kombinera dessa två?

Är det farligt att träna i bakrus?

– Nej, det är inte farligt för kroppen i alla fall. Däremot kanske man är lite svajig och har dålig koordination, så det är lite ökad skaderisk. Man ska göra saker som är lättare och som man har koll på, säger fysiologen Mikael Mattsson som på tisdagskvällen föreläste i Örnsköldsvik om idrott och alkohol.

Om någon har varit på en middag med alkohol och gymmar dagen efter, alltså tränar styrketräning, vad blir effekten då?

– Med styrketräning är det lite större försämring och när jag säger försämring menar jag att du inte får samma effekt av träningen, men man får effekt så det går inte att använda det här middagsdrickandet som ett alibi för att inte träna dagen efter. Men man ska vara medveten om att man inte får riktigt lika bra effekt.

Konditionsidrotter då, om jag sticker ut och springer dagen efter?

– Det verkar vara mindre negativt där. Det spelar nästan ingen roll alls.

Om man super till ordentligt då och tränar dagen efter, är det farligt för hjärtat eller någonting då?

– Man har ju varit orolig för att det skulle vara farligt för hjärtat och man har pratat om rytmrubbningar. Det kan kallas helghjärta med dubbelslag och så. Men tittar man lite närmare visar det sig att det inte är alkoholen som är det stora problemet. Det är faktiskt så att sömnbrist och energidrycker är större problem. Det kan vara illa att dricka mycket alkohol och träna dagen efter för någon som redan har en hjärtsjukdom. Då ska man vara försiktig.

Om man tränar och så går man ut efteråt och tar ett par öl, vad händer då?

– Samma sak ungefär. Det blir lite sämre träningseffekt, inte katastrof, men det blir sämre, säger Mikael Mattsson, som 2014 kom ut med en kunskapsöversikt tillsammans med två andra forskare. Den rapporten heter Idrott och alkolhol.