Utbyggnaden av fiberbredband går segt i Västernorrland

4:00 min

År 2020 ska 90 procent av alla hushåll och företag i Västernorrland ha tillgång till fiberbredband. Men utbyggnaden går långsamt i länet.

Hur funkar internet hemma hos dig? Har du valt fiber eller har du en annan lösning? Kommentera gärna!

Målet att 90 procent av alla hushåll och företag i Västernorrland ska ha tillgång till fiberbredband, på 100 megabit per sekund, år 2020 är just nu långt borta. Idag är det bara ungefär 50 procent som har tillgång till fiber.

– Tiden är knapp för att vi ska kunna nå målet till 2020, säger Niklas Guss, som är bredbandsstrateg på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Han säger att det har gått trögt med utbyggnaden, och en orsak till det är att det saknas marknadskrafter längst ut i glesbygden.

– Vi har inga problem med snabbt bredband i stadskärnorna, men Västernorrland är större än så och vi har ett flertal kommuner som släpar efter. Dessutom har vi ett försenat landsbygdsprogram och ett försenat regionalfondsprogram när det kommer till att söka bredbandspengar, säger han. 

Tove Graeffe från Meåfors utanför Ramsele i Sollefteå kommun är en av alla i länet som har segt internet.

– Jag drar mig från att sitta vid internet, man kommer inte fram, utan man får börja om flera gånger. Att kolla mailen kan jag inte göra så ofta och det gör att jag missar möten, säger hon. 

Hur känns det här situationen?

– Det känns inte som att man är prioriterad på landsbygden. Det tar en heldag om man ska jobba med internet, säger hon.

Roger Nilsson bor utanför Näsåker i Sollefteå kommun, och han har inte heller ett ordentligt bredband. Att 90 procent av alla hushåll och företag ska ha fiberbredband år 2020 tycker han är ett alldeles för optimistiskt mål.

– Det har hänt så lite tills idag, så jag tror inte att man kommer att nå dit, säger han.

Men Niklas Guss på Länsstyrelsen har en annan uppfattning.  

– Nu har vi möjlighet med stora finansieringskällor i form av regionalfondsprogram och landsbygdsprogram. Om vi jobbar gemensamt med detta, inom det offentliga och privata, så kan vi komma långt, säger han. 

Du är inte speciellt orolig?

– Det är en utmaning, men målet är fortfarande 90 procent 2020, säger Niklas Guss.