Sex av tio fyrhjulingar underkänns vid besiktningen

1:04 min

Det finns över 100 000 registrerade fyrhjulingar i landet. Men över hälften klarar inte en kontrollbesiktning hos Bilprovningen.

De började synas på våra vägar runt 2004. Tio år senare var 100 000 fyrhjulingar registrerade hos Trafikverket, och tiotusen nya säljs årligen. Men så många som sex av tio klarar inte kontrollbesiktning hos Bilprovningen, och var fjärde får krav på efterkontroll.

– Bland de riktigt allvarliga felen finns problem med styrleden, alltså det som styr hjulen, och spindellederna, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef vid Bilprovningen.

Det är ett intervall på fyra mellan besiktningar för fyrhjulingarna.

Borde det vara kortare tid emellan?

– Det är svårt att säga, men det intressant är att de har en körsträcka på 80 mil/år, och trots detta har de så allvarliga fel, säger Blom Hesselgren.

Att de är fyra år när de blir kontrollbesiktas kan vara en anledning till att så många underkänns, menar Bilprovningen, en annan är att vissa märken bara säljs under kort tid, och när man behöver reservdelar har modellen utgått.

Men vill man ha en fyrhjuling som håller måttet, och klarar kontrollbesiktningen, finns bara ett säkert sätt.

– Vill man ha en säker och trygg fyrhjuling så ska man lägga på och köpa ett av de bästa märkena, tipsar Cecilia Blom Hesselgren vid Bilprovningen.