Beata Gårdeler förväntansfull inför Sverigepremiär av Flocken

2:36 min

I helgen har filmen Flocken officiell svensk biopremiär. Regissören Beata Gårdeler, som kommer från Alnön, har haft en intensiv tid sedan den började visas på olika filmfestivaler.

Alla Beatas filmer handlar om ensamhet och utanförskap. De inre rädslorna intresserar henne. Hon menar att det är känslor som de flesta människor har, men som tar sig olika uttryck. Filmen handlar om en flicka som påstår sig ha blivit våldtagen, men där invånarna i byn där hon bor vänder henne ryggen. I Västernorrland har många tolkat det som att den handlar om det så kallade Bjästa-fallet, men Beata gör inte den tydliga kopplingen.

– Vi tittade på det fallet, men också på många andra fall. Tyvärr är ju inte det som hände i Bjästa en unik händelse, varken i Sverige eller utomlands. När jag visar den utomlands är det många som känner igen sig, men som undrar om det verkligen är möjligt att det här kan hända i ett så välutvecklat land som Sverige, säger Beata Gårdeler.

Sveriges Radios filmrecensent Björn Jansson gav Flocken en fyra i betyg och på Berlins Filmfestival vann den Kristallbjörnen. Hur den tas emot av den svenska publiken återstår att se, men Beata är hoppfull.

– Jag har ju mött mycket publik utomlands, så jag tror att den kommer att få ett bra mottagande, men det är alltid lite nervöst, menar hon.