Intraprenad är inget nytt för Landstinget Västernorrland

3:43 min

Under ett år på 80-talet drevs Vårdcentralen Blåsippan i Härnösand på intraprenad. Claes Ehinger var chef då och han har både bra och dåliga erfarenheter med sig efter det året.

Personalen gjorde upp med dåvarande Härnösandsförvaltningen i landstinget att driva vårdcentralen som intraprenad. Eventuell vinst skulle delas, 75 % till landstinget och Blåsippan skulle få behålla 25 % för att investera. 

– Personalen sa att vi kunde göra det billigare och dessutom bättre för patienterna. Det året gick vi, om jag minns rätt, 319 000 kronor plus när övriga vårdcentraler gick minus, säger Claes Ehinger, läkare och dåvarande chef för Vårdcentralen Blåsippan.

Vad berodde det på att det gick bra?

– Vi förstod budgeten och om vi kom på en bättre och billigare åtgärd så genomförde vi den dagen efter. Det behövde inte utredas utan det var bara att köra. Vi utvärderade inom vårdcentralen inom en månad för att se om det var till fördel eller inte.

Alla var delaktiga oavsett sin funktion på Blåsippan och alla fick göra sin röst hörd berättar Claes Ehinger. Kom någon med en bra idé så prövade man den.

Att det bara blev ett år i intraprenadform för Blåsippan i Härnösand beror på att det blev diskussion om hur överskottet skulle användas. Helt plötsligt gällde inte riktigt den där överenskommelsen om att Blåsippan skulle få behålla 25% av vinsten.

– Då sa landstinget att "Vad då plus? Hela förvaltningen går med minus". Så då la vi ner alltihop. Sedan gick vi minus som alla andra.

Vad tänker du nu om att det ska utredas om hela eller delar av Sollefteå sjukhus kan drivas på intraprenad?

– Låt dom prova! Så ska man få se på landstinget att engagemanget och idéerna ökar. Om de gör studiebesök där sedan så kanske man kan överföra det till andra delar sedan, oavsett om det är intraprenad eller om det är vanlig landstingsverksamhet.