Narkotikabrotten har mer än tredubblats på tio år i Västernorrland

1:25 min

Missbruket av narkotika har blivit allt vanligare, enligt polisen i Västernorrland. Antalet anmälda narkotikabrott i länet har dessutom mer än tredubblats på tio år.

Vad tänker du om att narkotikan i samhället ökar? Kommentera gärna!

Antalet anmälda narkotikabrott har ökat i Västernorrland. År 2004 var det drygt 800 anmälda narkotikabrott i Västernorrland. År 2014 hade den siffran vuxit till knappt 2800. På tio år har alltså antalet narkotikabrott i Västernorrland mer än tredubblats, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

– Tillgängligheten har varit en bidragande orsak till detta. Det har varit både billigt och lättillgängligt med narkotika och då testar unga människor droger. Jag tror att missbruket som problem har vuxit sig större de senaste åren, säger Josef Wiklund, som är chef för polisen i Medelpad.

Enligt Josef Wiklund beror de ökade anmälningarna bland annat på att polisen har blivit mer aktiva, att man jobbar mer med frågan. Men han säger också att siffrorna är ett resultat av att missbruket generellt har ökat i samhället.

– Andelen beslag ökar, exempelvis vid postförsändelser. Vi hämtar paket i stort sett varje dag med olika droger. Man märker av att det finns en liberalisering kring narkotika och det tycker jag är oroande, för de missbrukare som vi träffar har fasansfulla livssituationer, säger Josef Wiklund.