Patricia Menenes lagar Bacalhau à Brás. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
1 av 2
Patricia Menenes lagar Bacalhau à Brás. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio

Recept: Ett av 1001 sätt att laga den portugisiska torsken bacalhau

Jorden runt med smaklökarna öppna, åker vi. Idag bjuder Patricia Menenes på portugisiskt mathantverk.

Patricias Bacalhau à Brás

4 personer
45 minuter

600 g torsk (ursaltad torkad torsk)
1 kg potatis
3 lök
2 vitlöksklyftor
6 ägg
2 dl olja
Hackad persilja
Salt och peppar
Svarta oliver

Ta bort skinn och ben. Torka torsken. Skala potatisen och skär dem som pommes frites och stek dem i olivolja, eller lägg frysta pommes frites i en långpanna och värm dem i ugn ca. 25 minuter 225 grader.

Hacka vitlöken, skär löken i små bitar och stek dem i
olivolja, ta bort dem med en spatel när de är genomskinliga. Stek torsken i samma olja.

Blanda sedan allt väl och ta bort från plattan. Vispa äggen krydda med salt och peppar och lägg dem till blandningen.

Värm åter upp under ständig omrörning med en spatel tills äggen koagulerat men fortfarande är mjuka. Servera omedelbart på varmt serveringsfat, strö över med hackad persilja och garnera med oliver.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista