Kritiker till brist på information om landstinget Västernorrland tar saken i egna händer

3:42 min

Två välkända Sollefteåprofiler, Fredrik Modin och Majed Safaee, har startat en site, lvnleaks.se, där de vill få fram en annan bild av Sollefteå sjukhus än den de tycker landstinget Västernorrland förmedlar.

Landstinget Västernorrland är inne i ett intensivt arbete i att hitta sätt att spara - sammanlagt 250 miljoner kronor.

Som förslagen ligger nu, från tjänstemännen i det som kallas insatsplanen och där landstingspolitiker sagt ja till att gå vidare, blir det betydligt mindre verksamhet i Sollefteå och Örnsköldsvik - bland annat tappar dessa två sjukhus BB. Alla förlossningar i länet ska då ske i Sundsvall.

Hur tjänstemännen räknar när de pekar ut verksamheter som kan stänga eller flyttas är enligt kritiker inte så tydligt. Det finns politiker som begärt ut beräkningsunderlagen enligt tryckfrihetsförordningen. Underlagen finns inte med i handlingarna som politikerna ska fatta beslut om och som alltså gäller besparingar av en kvarts miljard kronor.

För att ge en annan bild av vad som händer kring Sollefteå sjukhus har den nya siten lvnleaks startat och den registrerades i söndags.

Om ni får fram uppgifter som visar att det är klokt att stänga verksamheter vid Sollefteå sjukhus kommer ni att publicera även det?

- Ja, det måste vi göra om det är korrekta fakta, säger Fredrik Modin.