Migrationsministern besöker boende för asylsökande i Härnösand

4:17 min

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är på besök i Härnösand idag och ska bland annat besöka gamla fängelset som gjorts om till vandrarhem och som nu rymmer 200 nyanlända asylsökande flyktingar

– Förra veckan kom det mer än 4000 asylsökande till Sverige, vilket är all time high. Men å andra sidan har Sverige haft gott om tid på sig att förbereda sig, säger Morgan Johansson om den pågående flyktingkrisen.

Gränskontroller har satts upp i flera europeiska länder och man kan sätta upp sådana enligt Schengenregelverket om man inte längre kan upprätthålla ordning och säkerhet - men Sverige är inte där än, säger Morgan Johansson. 

Det är värst i Malmö men där säger polis och migrationsverket att de har kontroll och kan hantera situationen. Hittills klarar vi av situationen

Morgan Johansson har under förmiddagen besökt Tellus som är ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Härnösand och nu på eftermiddagen finns han på gamla fängelset som nu används till asylboende.

Han tycker att Härnösand har ett bra intergrationsarbete och en bra mottagning av asylsökande. Det finns en genomtänkt strategi och det verkar fungera bra, säger han.

Anders Byquist (S) som är ordförande i Arbetslivsnämnden framförde under besöket till ministern att han vill se fler asylboenden i kommunernas egen regi, till exempel att man bygger upp modulhus som tillfälliga boenden. På det viset kan man använda pengarna mer effektivt, säger han.