Många åretruntboenden omvandlas till fritidshus

1:45 min

Det har blivit vanligare att bostadsvillor i Västernorrland omvandlas till fritidshus. Många fritidshusägare är bosatta långt ifrån husen, vilket kan innebära utmaningar för landsbygden.

Varför tror du att många åretruntboenden omvandlas till fritidshus? Vad kan det betyda för landsbygden? Diskutera i kommenteringen.

Under en femtonårsperiod har antalet fritidshus i Västernorrland ökat med nästan 3 000 nya hus. Nästan hälften är bostäder som omvandlats till fritidshus, som ligger långt borta från ägarna, visar en pågående studie vid Umeå universitet.

Forskningen baseras på siffror från Statistiska centralbyrån mellan åren 1997-2012. Samtidigt finns det unga människor som vill flytta till landsbygden, men hittar inga hus att köpa.

Robin Strandberg söker hus i Västerbottens inland och var med och berättade om detta i P1-programmet Kluvet land i somras.

– Vi har ringt till folk med hus som står tomma, men de vill inte sälja. Det är familjehus de är födda i eller vill ha kvar husen som sommarställe, berättade han då.

Forskarna försöker ta reda på hur "den osynliga befolkningen" påverkar landets kommuner. Är de en tillgång eller en börda?

– Det kan vara så att kommunerna måste betala för vatten och avlopp, sophämtning, hemtjänst och allt möjligt. Utgifterna kan då bli större än intäkterna. Om man tänker lite större så kan det också innebära att lanthandeln överlever eller att lokala byggfirmor får fler jobb om ett större invånarantal kommer tillfälligt i kommunen, säger Andreas Back, doktorand i kulturgeografi vid Umeå universitet.