Butiksägare tror på sin landsbygd

3:40 min

Går det att få lönsamhet på en livsmedelsbutik i en by där det finns 114 invånare? Svaret är ja, beviset finns i den lilla byn Norråker som ligger i Ångermanland men i Jämtlands län.

2005 köpte Ida Collin och hennes man den nedläggningshotade Konsumbutiken i byn Norråker. 2012 fick hon priset som årets servicehandlare. Idag blomstrar verksamheten och paret har två anställda.

– Vår mentor sade att vi inte kunde satsa på en delikatessdisk i en liten byaffär. Men just då var just försäljning av ost det enda vi kunde när det gäller affärer, säger Ida. Idag åker folk 10 mil enkel väg för att besöka vår affär.

En breddad verksamhet ligger också till grund för verksamheten. Under onsdagen berättade Ida om sina erfarenheter under landsbygdsdagarna i Örnsköldsvik. Entusiastisk och med ett ständigt leende på läpparna.

– Det gäller att våga och tro på sin verksamhet. Vi har byggt till så att vi kan erbjuda logimöjligheter. Vi kör utbildning på isen hemma på sjön vintertid och det går att överleva även på landsbygden!