Bra sommar för hotellen i Västernorrland

2:42 min

Det har varit en bra sommar för många hotell i Västernorrland. En rundringning, som P4 Västernorrland har gjort, visar att många har haft en bättre beläggning än förra året.

Har du bott mer på hotell än vanligt den här sommaren? Vad tror du ökningen beror på? Kommentera!

Ulrica Widmark Norberg, hotelldirektör på Elite Hotell Knaust i Sundsvall är väldigt nöjd med sommaren.

– Det har varit den bästa sommaren sedan vi öppnade år 2002. Den här sommaren slog alla rekord. Vi hade 87 procent beläggning i juli månad och det är svårt att slå.

Även Anna Borggren, hotelldirektör på Clarion Collection Hotell Grand i Sundsvall tycker att det har varit en bra sommar.

– Vi hade mycket bättre sommar i år jämfört  förra året, säger hon.

Anna Borggren säger att hotellet har lyckats sälja hundratals flera rum och haft fler gäster än samma period förra året.

Patrik Attini, som driver och äger Hotell Södra berget i Sundsvall, tycker också att sommaren har varit lyckad.  Från att ha haft drygt 2000 gäster under juli månad förra året så hade hotellet i år drygt 5000 gäster under samma period. Det är mer än en fördubbling.

– Vi har statistik så att vi kan titta tillbaka till år 2006 och det här året har varit det bästa året någonsin. Det är ett toppår som är skiljer sig otroligt mycket jämfört med andra år, och det är fantastiskt roligt, säger han.

Men det är inte bara i Sundsvall som hotellen haft en bra sommar. En rundringning visar att exempelvis Elite Hotell i Örnsköldsvik, First Hotell i Härnösand och Hotell Hallstaberget i Sollefteå har haft högre beläggning denna sommar jämfört med förra.

När det gäller uppgången i Sundsvall så tror Patrik Attini att SM-veckan som arrangerades i just Sundsvall i somras kan vara en anledning till att det har gått så pass bra.

Han tror också rent generellt att det dåliga vädret kan ha haft en positiv effekt på hotellnäringen i Västernorrland. 

– När det blir dåligt väder så blir det hårt tryck på alla utomlandsresorna. När man inte får tag på utlandsresor så väljer man nog att resa i regionen, man vill göra något under semestertiden, säger han.