Solsidan - för ensamkommande flyktingbarn i Bollstabruk

5:50 min

Idag kommer den sjuttonde ungdomen till Solsidans HVB-hem. De kommer från Eritrea, Somalia, Sudan och Afganistan och idag visade de upp sitt nya hem.

Tanken är att boendet ska likna ett vanligt hem så mycket som möjligt. Här finns personal dygnet om men ungdomarna hjälper till med att laga mat och städa. Här finns plats för både kramar och vredesutbrott och hit kan man ta hem kompisar, säger Ulla-Karin Hällström-Sahlén som är chef på Solsidan.

Solsidan är barnens hem i Sverige just nu och det ska vara tryggt, säkert och nära

Det är ett gammalt servicehus som har gjorts om till bostad för ungdomarna. De delar på lägenheter men har också gemensamma utrymmen.

Solsidan har varit igång sedan i april men idag var det öppet hus och högtidlig invigning med kommunalråd som klippte band.

Homayoon Asadi, 17 år från Eritrea, är väldigt nöjd med sitt rum. Det är ett kombinerat sovrum och vardagsrum och han tackar för att han får bo här. Flykten har varit lång och det har varit en mardröm och nu är det väldigt skönt att få bo i lugn och ro, säger han. Han har viss kontakt med sin familj och kan ibland ringa till dem.