Frida Thölix när hon tog studenten 2014. Foto: Privat
1 av 2
Frida Thölix. Foto: Privat
Här är en bit ur brevet som David Thölix fick från chefer på Härnösands kommuns omsorg om funktionshindrade och där man hänvisar till en namnlös jurist. Foto Ulla Öhman
2 av 2
En del av brevet som David Thölix fick. Man hävisar till ett namnlöst juridiskt ombud som kommunen konsulterat. Foto Ulla Öhman

Kommunen måste ta nytt beslut om Frida Thölix boende

Härnösands kommun vill placera döva Frida Thölix i ett gruppboende bland hörande. Men nu uppmanar förvaltningsrätten kommunen att ta ett nytt beslut där man tar hänsyn till läkarintyg som finns.

Den 22-åriga Härnösandstejen Frida Thölix, vill bo i ett gruppboende i en annan kommun, där det bor teckenspråkskunniga i samma ålder.

Men Härnösands kommun har erbjudit lägenhet i ett gruppboende i Härnösand.  Där kommer att finnas teckenspråkskunnig personal som kan stötta henne.

Men i boendet finns inga yngre personer som kan tala teckenspråk och Frida har tackat nej till det boendet.

Nu har Förvaltningsrättens dom kommit och där upphäver man Socialnämnden i Härnösands beslut från juni och uppmanar kommunen att ta ett nytt beslut där man tar hänsyn till det läkarintyg från en psykiater som Frida och hennes gode man skickat in.

 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista