Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot från Sundvsall pratar med tågresenärer i Sundsvall.
Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot från Sundsvall. Foto: Anna Ahlström/SR

Ingemar Nilsson (S): Det är satsningar på jobb och utbildning

Ingemar Nilsson (S) om regeringens budget för 2016
3:02 min

Regeringen presenterade idag sin budget för 2016 och bjöd bland annat på skattehöjningar. Nödvändigt, säger riksdagsledamoten Ingemar Nilsson (S) från Sundsvall. 

Höjda skatter är ett av inslagen i budgeten, bland annat i form av en nedtrappning av jobbskatteavdraget för höginkomsttagare, ökade skatter på sparkapital och även höjning av bensinskatt.

– Efter åtta år med borgerlig regering och nio borgerliga budgetar så finns det ett stort behov av att stärka statens finanser och statens ekonomi, för oss är en stabila statsfinanser helt avgörande för att kunna göra de politiska fördelningar som vi tycker är rimliga och då blir skattehöjningar nödvändiga, säger Ingemar Nilsson.

Budgeten innehåller en del satsningar på det man brukar kalla svaga grupper i samhället, som höjt tak i a-kassa, höjd pension och slopad bortre gräns i sjukförsäkringen. Det blir bland annat de som brukar ha nyttjat rot- och rut-avdrag, kör mycket bil och har sparkapital som får finansiera satsningarna.

Det viktigaste i regeringens budget enligt Ingemar Nilsson är satsningar på jobb och utbildning, och där han menar att jobbskapande åtgärder gynnar länet särskilt.

Men något dubbelspår mellan Härnösand och Gävle nämns inte i budgeten, en fråga som även är ett av Ingemar Nilssons "hjärtebarn".

– Det finns ingenting sådant i den här utan det kommer i den infrastrukturproposition som ska läggas under nästa år, men det finns betydande insatser för ökat järnvägsunderhåll vilket är nog så viktigt för att få dagens kommunikationer att fungera, säger Ingemar Nilsson.

Den 6 oktober kan de andra partierna i riksdagen presentera sina budgetalternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".