Rektor vill se samordnat traumastöd i Västernorrland

4:24 min

Skolor har inte alltid rätt komptens för att ta hand om och hjälpa de barn som flytt hit och som i vissa fall har traumatiska uppleveser från krig och konflikter. Staffan Åsberg, rektor vid Junsele skola, efterfrågar ett samordnat stöd i länet.

En undersökning som landstinget gjorde förra året, visar att 51 av de 154 barn som ingick i studien utsatts för trauman i sitt hemland eller på vägen till Sverige. Av dessa hade 24 psykiatriska problem.

Staffan Åsberg träffar själv elever, där det kommer fram att de har traumatiska upplevelser. Han har ett exempel på en elev som han satte sig ned med nyligen.

– Det var en kille som hade svårt att äta i skolans matsal. När jag satte mig ner och pratade med honom berättade han att han hade svårt att somna på kvällarna på grund av alla mardrömmar som han hade från sin tid på flykt, säger han.

Staffan Åsberg hade gärna sett ett samordnat stöd i Västernorrland. Redan 2013 påbörjades diskussionerna om att starta upp ett traumacenter, men så har det inte blivit.

– Det fanns tankar som var fina, där man snabbt skulle komma ut till platser där våra nyanlända fanns. Jag ska säga att jag är besviken på att inte blev något för behovet är stort, säger han.

Varför behövs detta?

– Man måste ge hjälp fort. Ett barn som inte mår bra kan inte ta till sig de kunskaper vi vill förmedla i en skola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista