En pensionär vilar händerna på sin rullator när hon tittar på tv. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Förändrade larm kan slå hårt mot de mindre hemtjänstföretagen

2:54 min

Idag väntas socialnämnden i Sundsvall besluta att larmen från de äldre inte ska gå till en gemensam larmcentral utan direkt till hemtjänstgrupperna. Det här kan bli svårt för de små, privata, företagarna att leva upp till.

Idag går hemtjänstlarmen till en gemensam larmgrupp dygnet runt. Det gör att de mindre hemtjänstföretagen inte behöver ha personal anställd för att svara på larm. Nu vill kommunen lägga ner den larmgrupp som svarar på larm dagtid, mellan 07.00 och 22.00. Den planerade förändringen skapar oro, framför allt hos de små hemtjänsteföretagen som har svårt att bemanna under alla tider.

– Vi som små utförare har många timmar då vi går obemannade eftersom vi inte har besök hela tiden, då vi har få kunder och få personal. Med det här beslutet ska vi även hålla personal i jour och då går det inte riktigt runt ekonomiskt för oss, säger Lars Lundström på Fias omsorg.

Socialnämnden i Sundsvall väntas gå med över 100 miljoner i underskott i år. Det är en av anledningarna till den förväntade förändringen men även för att samma personal ska komma när den äldre behöver hjälp. Lars Lundström säger att det här kan bli ett svårt övervägande för personalen.

– Om det går ett larm under dagtid, ska man då väga mellan att hjälpa personen man är hos att gå på toaletten eller ska man stressa i väg och hjälpa den som larmat och kanske har ramlat? Det är inget beslut som vi vill välja så.

Lars Lundström är inte emot tanken att det ska vara samma personal som kommer när den äldre larmar men anser att processen går för fort.

– All fakta och alla konsekvenser finns inte på bordet. Man rusar in i beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista