skylt på migrationsverket
Foto:Drago Prvulovic / SCANPIX

400 nya asylsökande kan komma till Västernorrland före årsskiftet

1:39 min

Antalet boendeplatser för flyktingar i Västernorrland har ökat med ungefär 1200 platser hittills i år, men behovet är fortfarande stort. Under resten av året väntas det komma ungefär 400 nya asylsökande till Västernorrland. 

Tillströmningen av flyktingar är stor just nu. Det kommer ungefär 1000 flyktingar per dag till Sverige och en del av dem hamnar på boenden i Västernorrland.

I början av året fanns det 3 600 boendeplatser i Västernorrland, idag finns det 4 800 platser. Nu är Migrationsverket i behov av fler boendeplatser i Västernorrland, då fler flyktingar väntas komma till länet.

– Ingenting tyder på att det blir en mindre tillströmning till Sverige så man kan nog räkna med att 400 personer eller fler kommer att komma till Västernorrland under den tiden som är kvar på det här året, i alla fall om tillströmningen fortsätter på samma sätt som den gör nu, säger Håkan Hansi, som är chef för Migrationsverket region nord.

Hur förberedd är man på den situationen?

– Personalen inom Migrationsverket gör ett fantastiskt jobb, vi har situationen under kontroll, men det är klart att det är ansträngt. Vi är tvungna att anställa fler människor som ska jobba med mottagandet. Vi jobbar alltså både med rekrytering av personal och med att hitta och iordningställa nya boenden, och det ska vi göra på mycket kort tid. Så det är klart att det är ansträngt, ju längre tid det här pågår desto större blir ansträngningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista