Ann-Catrine Karlsson rektor på NIvrenaskolan.
Ann-Catrine Karlsson rektor på Nivrenaskolan. Foto: Billy Abraha

Rektor orolig för vikariestopp i Sundsvall

1:52 min

Vikariestoppet på skolorna i Sundsvalls kommun väcker oro. Ann-Catrine Karlsson, rektor på Nivrenaskolan i Sundsvall, säger att skolan är i behov av vikarier i stort sett dagligen och att det nya beslutet riskerar att påverka lärare och elever negativt.

Sundsvalls kommun har beslutat om vikariestopp, anställningsstopp och inköpsstopp på skolorna i Västernorrland för att komma tillrätta med den dåliga ekonomin i förvaltningen. Ann-Catrine Karlsson, rektor på Nivrenaskolan, är mest orolig för hur vikariestoppet kommer att påverka verksamheten.

– Det känns oroande. Jag är främst orolig för lärarnas och elevernas arbetsmiljö. Vi vill ju undvika lärarlösa lektioner, säger hon.

Hur kommer ni agera om lärare blir sjukskrivna.

– Vi måste se över vilka som har tid över. Lärare har sin ramtid och den vill vi inte spräcka, men det betyder alla måste hjälpa till. Även vi rektor måste kunna gå in och vikariera, säger hon.

Hur ser du på denna situation?

– Till en början tror jag att vi kommer att klara av det, men på sikt kommer det att kännas, säger hon.

Kan det här leda till fler sjukskrivningar?

– Ja, det tror jag. Lärare har redan en pressad arbetssituation, och det här gör inte saken bättre, säger Ann-Catrine Karlsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista