Skylt till förlossningen BB i Sollefteå. Foto: Ulla Öhman/SR
1 av 4
Både akutmottagningen och förlossningen är hotad i Sollefteå. Foto: Ulla Öhman/SR
Anna-Lena Sjödahl, sjuksköterska vid barnkliniken på Sollefteå sjukhus. Foto: Viktor Åsberg/SR
2 av 4
Anna-Lena Sjödahl, sjuksköterska vid barnkliniken på Sollefteå sjukhus. Foto: Viktor Åsberg/SR
Sjukhuset i Sollefteå. Foto: Viktor Åsberg/SR
3 av 4
Stora delar av sjukhuset i Sollefteå är hotat i sparpaketet. Foto: Viktor Åsberg/SR
Akutmottagningens entré vid sjukhuset i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall/SR
4 av 4
Akutmottagningen vid sjukhuset i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall/SR
#landstingskris

Sollefteå får ta nästan hela sparpaketet

4:07 min

Socialdemokraterna kom idag med beskedet att man inte kommer att jobba vidare med förslaget att lägga ner BB i Örnsköldsvik. Nedläggningarna föreslås istället göras i Sollefteå. Något som väcker ilska och oro på orten.

Hur ser du på att Sollefteå sjukhus får ta de stora besparingarna inom landstinget? Hur kommer du att drabbas av detta? Berätta i kommenteringen!

Det förslag som landstinget nu jobbar vidare med är att lägga ner BB och även barn- och kvinnosjukvården i Sollefteå. Landstingets plan idag är även att lägga ner all planerad och akut operationsverksamhet och stänga en vårdavdelning i Sollefteå.

– Jag tycker det här är fruktansvärt för kvinnor, för barn i bygden, för alla gamla, ja alla som ska transporteras, säger Anna-Lena Sjödahl som jobbar som sjuksköterska på barnkliniken. 

Bara att transportera våra barn som ligger inne kostar lika mycket som att hålla barnplatserna öppna. Jag kan inte se att det blir någon besparing.

Madelene Tarbergs dotter Cornelia, som är ett år, vårdas på Sollefteå sjukhus. Hon sov med dropp i armen när vår reporter träffade dem.

– Man blir så upprörd. Det är helt sjukt. När vi åkte in med vår dotter fick vi hjälp med en gång. Det var ju ganska allvarlig. Skulle vi haft långt till Sundsvall skulle vi inte åkt dit, säger Madelene Tarberg. 

Finns inte Sollefteå måste man göra en egen bedömning hemma. Man vill komma till professionella med en gång så de kan göra en bedömning. 

Socialdemokraterna föreslår också att skatten höjs med 70 öre, vilket innebär en intäkt på 350 miljoner. Man planerar också att införa nya avgifter som ska ge 6 miljoner i intäkter. Det kommer kosta patienten att åka ambulans, enligt landstingsråd Elisabet Strömqvist (S). 

Detta förslag jobbar Socialdemokraterna vidare med:

  • Avveckla all planerad och akut operationsverksamhet i Sollefteå - 50 miljoner.
  • Avveckla den slutna barn- och kvinnosjukvården, inklusive förlossningen i Sollefteå - 30 miljoner.
  • Nivåstrukturering kirurgi och ortopedi mellan Sundsvall och Örnsköldsvik - 20 miljoner.
  • Stänga en av tre vårdavdelningar i Sollefteå - 10 miljoner.
  • Avveckla rehabiliteringsmedicin i Härnösand - 10 miljoner.
  • Minska budgetramar för Landstingsstyrelsens verksamheter: landstingets kansli, regional utveckling, laboratorieverksamhet, landstingsservice - 64 miljoner. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista