Hovrätten sänker straffet för sexbrottsdömd åklagare

Svea hovrätt sänker straffet för den 35-årige gävleåklagare som döms för flera fall av sexbrott mot barn, och där några av brotten skett i Sundsvall. Tingsrättens dom på 3,5 års fängelse sänks till 2,5 år.

Mannen fälls för ett fall av våldtäkt mot barn, två fall av sexuellt ofredande, ett fall av köp av sexuell tjänst, ett fall av tjänstefel, fyra fall av olovligt anskaffande av alkoholdrycker och 52 fall av dataintrång.

Hovrätten friar mannen från två åtalspunkter som gäller våldtäkt mot barn, och ett fall av sexuellt ofredande som gäller just en av flickorna i Sundsvall. Till två av brottsoffren sänks också skadestånden, varav en av flickorna i Sundsvall får 5000 kronor i skadestånd istället för 7000.

Åklagaren har på olika sätt sökt kontakt med flickor och kvinnor för att inleda sexuella relationer med dem, enligt domen. I Sundsvall kom han i kontakt med de två 14-åriga flickorna genom att de ristat sina namn och nummer på en bro.

Mannen har sagt att han inte visste hur unga flickorna var, enligt hovrättens dom, men bara sättet han hittade deras kontakter borde ha gjort att han anat att de var under 15 år konstaterar hovrätten.

Han hade langat sju flaskor sprit till flickorna och fälls också för att ha skickat SMS med grovt sexuellt innehåll. Han hade också tafsat på en flickorna när de satt i en bil, men då hon uppgetts varit väldigt berusad vid tillfället och uppgifterna om huruvida det hänt går isär så ogillar hovrätten den åtalspunkten.

Den dömde åklagaren har sagts upp från sitt jobb efter ett beslut i Statens ansvarsnämnd, som motiverade beslutet med att mannen skadat förtroendet för hela rättsväsendet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".