Bästa filmerna för en lärarlös lektion

3:47 min

Det är vikariestopp i Sundsvalls kommuns skolor. På Matfors skola fick man därför se Fast and Furious 7 på historielektionerna, två gånger, förra veckan. Om man ska visa film finns det bättre alternativ menar Anders Justin på Film i Västernorrland.

Först och främst är det inte lagligt att visa filmer i skolan som man laddat ner eller hyrt.

– Man begår ett lagbrott helt enkelt, säger Anders Justin som är filmkonsulent för barn och ungdom på Film i Västernorrland. 

Är man osäker på vad som gäller kan man kontakta rektorn, kolla Skolverkets rekommendationer eller prata med Film i Västernorrland menar han.

– Det är inte helt lätt så man förstår lärarna också, men att visa en film för sjundeklassare som har en åldersgräns på femton år, bara det är hål i huvudet, säger Anders Justin och syftar på Fast and Furious 7.

Det är en klassisk actionrulle med snabba bilar, blodtörstiga terrorister och hårda hjältar. För att göra en lärarlös lektion meningsfull tipsar han om bättre filmer. 


Anders Justins tips när det saknas lärare. 


Högstadieelever: Girlhood

Den handlar om fyra tjejer som lever i en förort till Paris.

Det passar extra bra i Matfors som ju är en förort till Sundsvall. Filmen handlar om identitet och att bli vuxen. Det är en cool film med action och slagsmål men den är också varm. 


Mellanstadieelever: T.S. Spivets fantastiska resa

En klassisk amerikansk äventyrsrulle som handlar om underbarnet T.S. Spivets som växer upp i en väldigt speciell familj där alla är specialbegåvade. Spivets är väldigt smart och vinner ett pris för att ha uppfunnit en evighetsmaskin.

Det är en bra geografilektion. 


Lågstadiet: Paddington

Den nya eller gamla spelar ingen roll, men den nya är kanske hetare för barnen att se. Man kan dels njuta av en väldigt bra animerad film, men också prata om hur det är att komma från ett annat land.

Han kommer från Amazonas djungel och anländer till London som båtflykting. Så småningom hamnar han på Paddington station och blir hittad av en familj. Och sedan kommer allt med marmeladen och det andra. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista