Kommunhuset i Ljusdal.
Foto: Sveriges Radio

Man från Timrå bakom attack mot kommunhus

1:42 min

Hela kommunhuset i Ljusdal har evakuerats. Det efter att en man bosatt i Timrå kommun hällt ut brännbar vätska vid receptionen och tänt på. Mannen är gripen för dådet. 

– Brandlarmet gick i huset och det visade sig att det var både öppen eld och rökutveckling på entréplanet, säger Pär Jonsson, som är vikarierande kommunikationschef på Ljusdals kommun, till P4 Gävleborgs Mikael Sanner. 

Enligt polisen är en person gripen för attacken. Mannen är 37 år och bosatt i Timrå kommun och har sina rötter i Hälsingland. Vid 15-tiden beslutade åklagare att mannen skulle anhållas, misstänkt för grov mordbrand.

Receptionen var bemannad vid händelsen, och två personer som andats in rök fördes till sjukhus för kontroll.

Den offentliga delen av byggnaden; receptionen, caféet och biblioteket är rejält rökskadad, enligt räddningstjänsten. Kommunhuset blev både avspärrat och evakuerat. 

– Jag befarar att det är väldigt stora rökskador. Vi håller fortfarande på med ventilering och att få ut den här röken från branden, säger Olle Björk på räddningstjänsten.

Händelsen inträffade strax innan klockan elva på tisdagsförmiddagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista