Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet. Foto: Aila Stefansdotter-Franck
Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet. Foto: Aila Stefansdotter-Franck/Arkiv

Gustav Fridolin om hur staten kan underlätta för skolorna i Västernorrland

3:11 min

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) besökte Västernorrland idag för att prata med olika aktörer om hur skolan ska utvecklas. Något som är en utmaning idag för kommuner som har dålig ekonomi. 

I Sundsvall har politikerna till exempel infört vikariestopp på grund av dålig ekonomi. Det finns ett exempel från förra veckan då tio lektioner ställdes in på Matfors skola. Gustav Fridolin kan inte kommentera enskilda fall, men säger att Sundsvalls kommun ska leva upp till skollagen. 

– Vi har en timplan i Sverige som reglerar hur många timmar i skolan som man har rätt till som elev. Det ska Sundsvalls kommun och alla andra kommuner leva upp till.

Hur kan regeringen underlätta för att kommunerna ska kunna leva upp till detta?

– Våra största enskilda investeringar rör skolan. Redan i år finns pengar som Sundsvalls kommun sökt för att investera i skolan.

Vad handlar det om för investeringar?

– Att investera i de tidiga åren är viktigt. Att ge eleverna skrivning, läsning och räkning tidigt innebär bättre studiero och förutsättningar att det ska gå bra i de senare åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista