Vårdpersonal behandlar en patient på en vårdavdelning. Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Fler alternativ ska in i landstingets stora sparpaket

4:04 min

På torsdagens möte i hälso- och sjukvårdsnämnden öppnade Socialdemokraterna för alternativa sparförslag, enligt Soledad Henriquez (KD).

Det var med förvåning politikerna i nämnden som ansvarar för sjukvården inom landstinget Västernorrland mitt under mötet presenterades med flera nya punkter.

– Socialdemokraterna vill ha in alternativa sparförslag. Man ville dessutom komplettera konsekvensanalyserna utifrån invånarperspektiv och personalperspektiv, något vi i oppositionen har krävt. Jag skulle säga att (S) har fått kalla fötter, säger Soledad Henriquez, (KD).

Det hann inte bli någon diskussion på mötet eftersom inget var förberett, allt var mycket överraskande.

– Det som är lite bekymmersamt är att de nya punkterna ska redovisas i december. Men budgeten ska tas i november. Det är knepigt, men det här visar ändå att majoriteten har lyssnat till kritiken att beslut hittills tagits på väldigt lösa grunder.

Hur ska man tolka det här?

– Någonting håller på att hända. Man har känt trycket från medborgarna och de andra partierna och nu försöker man styra om till ökad insyn och ökad demokrati. Jag väljer att se det positivt - trots att redovisningarna egentligen kommer att komma en månad för sent, säger Soledad Henriquez, (KD).

Kan detta betyda att budgeten som ska tas i november blir med en skattehöjning på minst 70 öre? Det har (S) sagt ger 350 miljoner kronor och då klarar man väl budgeten och kan ta de andra strukturella förändringarna sen?

– Absolut, men jag spekulerar nu när jag tror att Socialdemokraterna vill ta insatsplanen i flera steg och man tar endast skattesatsen i budgetbeslutet november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista