Lille Prinsen, Norrdans. Foto: Pressbild/Bengt Wanselius
Lille Prinsen dansar fram i världspremiären. Foto: Pressbild/Bengt Wanselius

Världspremiär för Lille Prinsen i Sundsvall

5:23 min

Klassisk musik men alldeles ny. På lördag har Lille Prinsen världspremiär i Sundsvall. Norrdans i Härnösand och Nordiska kammarorkestern i Sundsvall jubilerar tillsammans.

Berättelsen av Antoine de Saint-Exupéry är välkänd och älskad av många. En pilot som tvingats landa med sitt flygplan i öknen får sällskap av Lille prinsen som kommer från en liten planet som heter B612. Han berättar om sin resa bland himlakropparna och de människor han träffat. En historia som fått många att både le och fälla tårar. Nu sätts Lille Prinsen upp i en alldeles ny och gemensam föreställning av två jubilarer. Nordiska Kammarorkestern som fyller 25 år och Norrdans som fyller 20 år.

Kompositören Daniel Nelson har skrivit helt ny musik till föreställningen och Tina Tarpgaard har koreograferat, även här alldeles nya kroppsliga tolkningar av boken.

– Jag fick ju Tinas tolkning som en storyboard, men sedan tolkar jag det hon har tolkat, utifrån min tolkning av boken. Sedan skriver jag musik, som påverkar hon i sin tur måste tolka, förklarar Daniel Nelson och ler.

Föreställningen riktar sig – precis som boken – till både barn och vuxna. Norrdans danschef Mira Helenius Martinsson berättar att koreografen fick i uppdrag att rikta sig till en sjuåring, men det kommuniceras inte ut till publiken.

– Vi presenterar våra föreställningar helt över alla åldersgränser och just i detta specifika fall fungerar det extra bra. Vi kommer alla att hitta lager i den, beroende på våra olika referensramar, säger Mira.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista