Syrienflyktingar lämnar Åstön till fots. Foto: Robert Garpetun
Syrienflyktingar lämnar Åstön till fots. Foto: Robert Garpetun/SR

Fler flyktingar lämnar Åstön

4:19 min

Idag begav sig ytterligare sex flyktingar från asylboendet på Åstön. De asylsökande är missnöjda med boendet och Migrationsverkets information och ansvariga för boendet uppskattar att ungefär hälften har lämnat.

Det är en grupp om sex syrier som idag lämnade asylboendet på Åstön, de vill inte visa sig på bild eller få sina namn publicerade, men säger via en tolkande medflykting att man känner sig lurade av Migrationsverket.

– De sa i Malmö att resan skulle ta max tre timmar, nu är vi mitt ute i ingenstans. Här finns varken matbutiker eller människor, säger en av de syriska männen.

Och dom är inte ensamma, i söndags anlände de första flyktingarna till den gamla militärförläggningen, men redan samma dag valde ett tjugotal att lämna.

– Det går många teorier kring varför de valde att lämna. Det pratas om att de fått information om att de bara skulle sitta i bussen från Malmö i två timmar, sen får man sitta där i fjorton timmar. Så det är väl klart att man undrar vart man har kommit, säger anläggningsansvarig Jessika Sandgren.

Själv blev hon tillfrågad om de kunde husera de asylsökande så sent som i fredags.

– Det har varit hektiskt. Det man får göra i ett sådant läge är att släppa allt man har och göra prioriteringar. Allt är inte på plats, elkontakter och lampor finns inte till alla, det är en hel del småfix kvar, säger hon.

Trots detta är det många flyktingar som väljer att stanna och se framtiden an i Åstön, Oussama Abdulaziz från Syrien är en av dom.

– Jag tycker att det här ett bra ställe och det kommer bli ännu bättre, för personalen arbetar hårt, det saknas en del, men om några dagar tror jag allt kommer att vara bättre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista