Anette Färjare, arkeolog
1 av 2
Anette Färjare leder teamet som gräver fram gamla boplatser efter väg 335 i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall/SR
Utgrävningar väg 335
2 av 2
Mellan 1-2 decimeter av ytlagret skrapas av innan arkeologerna söker efter fynd från tidig stenålder. Foto: Lennart Sundwall/SR

Boplatser från tidig stenålder utanför Sidensjö

3:22 min

Utgrävningar längs väg 335 mellan Överhörnäs och Sidensjö visar att det fanns människor i området redan för 7 000 år sedan, alltså i den tidigaste stenåldern. Utgrävningarna görs i direkt anslutning till att vägen ska byggas om för omkring 80 miljoner kronor.

Med start under våren 2016 ska trafikverket bygga om vägavsnittet på knappt 2 mil. Inför den här ombyggnaden undersöks nu marken noggrant av arkeologer från Västerbottenns museum, med arkeolog Anne Färjare i spetsen.

– Vi kan konstatera att i det här området på ungefär 100 meters höjd över havet har det bott människor i den tidigaste stenåldern, alltså för ungefär 7 000 år sedan, berättar Anne Färjare.

Utgrävningarna har inte bjudit på något sensationellt nytt men här har hittats sälben, keramik och en sju, åtta olika boplatser.

Vad är det mest spännande föremålet ni har hittat?

– Ett nätsänke som använts vid fisket, säger Anette Färjare.

Allt arbete ska nu dokumenteras och en del fynd kanske kommer visas på länsmuséet i Härnösand. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista