Filialchefen för Stena Recycling AB i Timrå, Pernilla Björkenäs, i orange hjälm. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
1 av 2
Pernilla Björkenäs, Filialchef för Stena Recycling AB i Timrå. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
Den blå metallsaxen hos Stena Recycling AB i Timrå. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 2
Metallsaxen hos Stena Recycling AB i Timrå. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Ny sax ska säkra jobben på Stena Recycling AB i Timrå

2:21 min

Idag invigdes en ny sax hos Stena Recycling AB Timråanläggning. En mångmiljoninvestering som är tänkt att säkra företagets roll i återvinningsbranschen.

Den nya saxen väger 1250 ton och innebär en effektivare hantering av järn- och metallskrot på plats. Den har enligt filialchef Pernilla Björkenäs inneburit en investering på 37 miljoner, men hon tycker att det är väl investerade pengar.

– Man kan ju fråga sig varför, framför allt nu när råvarupriserna går ner. Men om vi ska kunna ta hand om våra andra kollegors skrot i Norrland, så måste vi ha bra grejer som är effektiva och billiga i drift, säger Pernilla Björkenäs.

Den nya saxen har 250 procents kraftigare klippkraft och innebär, enligt företaget, stora miljövinster. Några fler jobb blir det däremot inte, men filialchefen menar att de jobb som redan finns säkras, eftersom Timråfilialen kommer att bli en viktigare aktör i Stenanätet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista