Örnsköldsviks kommun.
1 av 2
Foto: Anna Ahlström/SR

Akuta besparingar på skolan i Örnsköldsvik

1:20 min

Nu måste skolan i Örnsköldsvik spara. Prognosen för bildningsförvaltningens ekonomi pekar på 9,5 miljoner kronor minus för 2015. 

Nu har besparingarna även nått skolorna i Örnsköldsvik. Vad kommer det här innebära för eleverna? Diskutera!

- Förvaltningsledningen har fått i uppdrag att effektivisera verksamheten eftersom vi, enligt prognos, har ett förväntat underskott, säger Kristina Rastbäck, chef för bildningsförvaltningen.

Det handlar om inköpsstopp för driftsmaterial och utrustning, investeringsstopp för inventarier och stopp för extern fortbildning. Centrala personalkostnader begränsas, såsom företagshälsovård, och vakanta tjänster på centrala staben tillsätts inte. Dessutom uppmanas personalen att inte ta semester så att ersättare måste kallas in, men något vikariestopp som i Sundsvalls kommun blir det inte.

– Därför att det skulle drabba våra barn och elever. Det skulle också drabba våra anställda, förskollärare och alla andra, pedagoger överhuvudtaget. För då kommer de att få jobba mer än vad de ska behöva göra, så därför undviker vi det, säger Rastbäck.

Hur ser du på den här situationen?

- Hela förvaltningen och politikerna vill naturligtvis ha mer resurser till vår verksamhet, men det finns en begränsad mängd pengar och det måste man förhålla sig till.

Enligt allehanda.se kritiserar Lärarförbundet förslaget och menar att det försämrar kvaliteten i skolan och hänvisar också till arbetsmiljöundersökningar som visat att lärarna i skolan redan har en pressad situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista