En elev i huvatröja sitter på en bänk i en korridor i Sofia skola. Foto: Jessica Gow / TT.
Foto: Jessica Gow / TT.

Kritik mot app där eleverna samlar godhetspoäng

2:43 min

Friends4Life - ett spel där skolelever i Sundsvall samlar poäng genom vänliga handlingar får nu kritik. Istället för att motverka mobbning kan det skapa mer utanförskap hävdar kritiker.

Ola Lindström, skapare av Friends4Life.

–  Vi behöver höra kritiken direkt till oss, det här är ett försöksprojekt som ska utvärderas och utvecklas.

Eleverna samlar poäng och kan vinna priser i spelet. En av dem som är kritiska är ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter som beskriver spelet som en popularitetstävling. En kram ger tio poäng och om en kompis skvallrar på en mobbare eller gripit in när någon varit taskig kan få 50 poäng.

Poängen räknas ihop och elever tävlar mot elever, skolklasser mot skolklasser, och skolor mot skolor. I potten ligger presentkort, gemensam aktivitet för klassen och diplom för den skola som samlar flest poäng.

– När man utför en vänlig handling får man en poäng. Hade det varit en popularitetstävling hade man röstat fram utan handling, säger Ola Lindström, som skapat Frieds4Life.

Carina Rick, sakkunnig i frågor om kränkningar på elevhälsan vid Sundsvalls kommun är en annan kritiker. Hon anser att redan utsatta elever kan få utstå falsk vänskap av andra barn i deras jakt på poäng. Hon träffar också föräldrar med funderingar om spelet.

Ola Lindström berättar att han är beredd på kritik för spelet, som han utarbetat tillsammans med en referensgrupp av 15 elever från Höglundaskolan i Sundsvall.

– Den här första vårterminen ska ju vara som en försökskanin, säger han.

Jag får många samtal från föräldrar som undrar vad det är för ett spel, och naturligtvis är föräldrar till barn som är utsatta oroliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista