Åsa Tjernell, DöBra-café
"Ju mer man kan avdramatisera och prata om döden desto bättre mår man", säger Åsa Tjernell. Foto: Billy Abraha/SR

Ett café med fokus på döden

5:28 min

I morgon kommer döden att vara i fokus på Café Piccolo i Sundsvall. Hospice och Mittuniversitetet arrangerar DöBra-café, och där kommer besökare kunna reflektera och diskutera kring döden, men också om livet.Åsa Tjernell, som har ett förflutet som sjuksköterska, distriktssköterska och verksamhetschef på Mellannorrlands Hospice är en av de ansvariga för DöBra-café i Sundsvall som har premiär i morgon. Hon tycker att det är viktigt att man på ett avslappnat sätt kan prata om döden.

– Ju mer man kan avdramatisera och prata om döden desto bättre mår man. Jag tror också att man kan ta tillvara på livet mycket bättre då, säger hon.

Imorgon arrangeras alltså DöBra-cafe. Vad innebär det?

– Syftet är att få ett tillfälle där man kan reflektera och diskutera kring frågor om liv och död, att man väcker frågor och tankar, säger Åsa Tjernell.

Frågor som kommer att belysas är exempelvis hur man tänker kring sin egen död och begravning, hur man tänker kring dödshjälp och vad som händer efter döden.

– På frågan vad som händer efter döden så finns det ju väldigt olika uppfattningar beroende på vem man frågar, säger Åsa Tjernell. 

Sverige är ett väldigt sekulariserat land. Det påverkar ju detta.

– Ja, absolut. Jag hoppas att det kommer människor med olika infallsvinkar för då blir det ännu mer intressant, säger Åsa Tjernell.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista