Lastbilsmanifestation i Timrå. Foto: Sveriges Radio
Frikännandet i tingsrätten utlöste massiva protester bland tusentals lastbilchaufförer över hela Sverige. Nu döms chauffören. Foto: Sveriges Radio

Makedonske långtradarchauffören fälls av hovrätten

1:07 min

Den makedonske långtradarchaufför som stoppades på E4 söder om Sundsvall förra hösten med falskt körkort och pass döms nu till villkorlig dom i hovrätten för "brukande av falsk urkund".

Mannen friades i tingsrätten eftersom han uppgav att han inte visste om att handlingarna var falska.

Åklagaren Karin Everitt är inte förvånad över att mannen nu döms i hovrätten.

– Det är en väntad utgång utifrån den bevisning som finns. Hovrätten har gjort en annan bevisvärdering och konstaterat att mannens uppgifter, att han använt handlingarna i god tro, är motbevisade, säger hon.

Enligt hovrätten är det klarlagt att passet och körkortet hade synliga brister. Att långtradarchauffören säger att han inte kände till att handlingarna var falska framstår som en uppenbar efterhandskonstruktion, enligt hovrätten.

Frikännandet utlöste massiva protester bland tusentals lastbilchaufförer över hela Sverige som menade att konkurrensen sätts ur spel när de utländska chaufförerna arbetar under dåliga villkor och löner. Fallet överklagades till hovrätten som nu alltså väljer att ändra tingsrättens dom.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista