Siluett av ett barn som tittar ut genom ett fönster
Pojken på bilden har inte med innehållet i artikeln att göra.

Två barn glömdes kvar på fritids i Sundsvall

3:23 min

I mitten på september glömdes två sjuåringar kvar på ett fritids i Sundsvall. När föräldrarna kom för att hämta sina barn var avdelningen nedsläckt och dörren låst.

Madelene Rosenlund är mamma till ett av barnen som blev kvar på fritids efter att personal stängt och låst. Hennes dotter hade tid till halvsex och när Madelene kom vid tjugo över fem, möttes hon av en mamma som letat efter sin dotter i en kvart.

– Jag blev riktigt rädd, har hon gått i från skolan har någon hämtat henne, var Madelens reaktion när dottern inte gick att hitta.

Efter ytterligare 10 minuters letande hittade Madelen barnen sittandes i ett litet rum, där de egentligen inte fick vara.

Barnen var lyckligtvis ovetande om det hela. Det visade sig att den sista av personalen på plats, trott de gått hem, och därför strukit dem från en lista där föräldrarna egentligen ska pricka av barnen när de hämtas.

I ett brev till Barn- och utbildningsförvaltningen vid Sundsvalls kommun ifrågasätter nu föräldrarna om kommunen kan garantera barnens säkerhet med dagens personaltäthet.

Föräldrarna lastar inte någon enskild personal för det inträffade, utan tror att brist på personal och felaktiga rutiner ligger bakom. De efterlyser också en enhetlig rutin för alla förskolor och fritidshem för hur hämtningen ska gå till något tillförordnad skoldirektör Lars Karlstrand inte utesluter.

– Det här exemplet visar ju på det, är det vanligt förekommande att det är föräldrar som ska pricka av sina barn, och är det det, behöver vi ju se över den rutinen.

Är det möjligt att garantera barnens säkerhet med till exempel det vikariestopp som finns idag?

Vikariestoppet underlättar ju inte tillsynen eller ökar inte tryggheten och säkerheten. Därför har vi sagt att när det gäller de minsta barnen ska det vara ganska frikostigt när det gäller vikarieanskaffning. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista