Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ibrahima Gaye lagar mat från Senegal

Publicerat tisdag 20 oktober 2015 kl 10.20
Thiebo Gnaar bou khonkh Foto: Per-Erik Karlsson
1 av 6
Thiebo Gnaar bou khonkh
Några av råvarorna till Thiebo Gnaar bou khonkh
4 av 6
Några av råvarorna till Thiebo Gnaar bou khonkh
Riset bränner fast i kastrullen men det blir bara en extra krydda.
5 av 6
Riset bränner fast i kastrullen men det blir bara en extra krydda.
Morötterna, zuccinin, ouberginen, kasawaroten och vitkålen myser ihop.
6 av 6
Morötterna, zuccinin, ouberginen, kasawaroten och vitkålen myser ihop.

Tisdagar betyder matkultur i P4 Västernorrland. I dag får smaklökarna besöka den västligaste staten på Afrikas fastland Senegal. Ibrahima Gaye tar oss med dit med hjälp av lite mat. 

Recept ”Thiebo Gnaar bou khonkh”

(Kyckling och ris på Senegalesiskt vis)

Gryta till 4-6 personer

Ingredienser:

Kyckling (Lår, ben eller filé- ta vad du har)

2 små lök, gul

3 vitlöksklyftor

3 morötter

1 dm lång bit av kasawarot

En halv zuccini

En halv oubergine

Ett halvt litet vitkålshuvud

Salt

Peppar

Chili efter tycke o smak

Buljong (gärna Jumbo, finns att köpa i specialbutiker. Annars använd vanlig grönsaksbuljong)

1 liten röd paprika

Olja (tex rapsolja)

2 tuber tomatpuré

Vatten

Gör så här

Hacka paprika och lök och blanda ihop detta med 1,5 tub tomatpure, ha detta berett bredvid spisen.

Finhacka de gula lökarna, två vitlöksklyftor och paprikan och mortla ihop detta med salt, jumbo, lite chili och en nypa svartpeppar. Ställ åt sidan.

Skölj grönsakerna och skär upp dem i ganska stor bitar, ca 4-5 cm . (Skär vitkålen så att bitarna sitter ihop där roten suttit.

Gnid in kycklingbitarna i salt, peppar, vitlök och torrbuljong (Jumbo) som du blandat ihop

Hetta upp 2 dl olja, och när den är riktigt het så den sprätter, lägg i kycklingen.

Fritera/stek så den nästan är genomstekt, efter det så lyfter du upp kycklingen och lägger den i en skål på sidan.

Blanda ned tomatpurén, löken och paprikan som du förberett tidigare, ned i den heta oljan.

Häll i 1 dl vatten och låt det koka litegrann. När det börjar koka, lägg tillbaka kycklingen ned i kastrullen.

Blanda ned lökröran ( punkt 2)

Låt det koka ihop några minuter medan du rör försiktigt, blanda sedan ned ca 1 liter vatten

Lägg i morötterna, zuccinin, ouberginen, kasawaroten och vitkålen och låt koka. Salta och smaka av.

När grönsakerna kokar, lyft upp den nu färdiga kycklingen och lägg i en kastrull på sidan om.

När grönsakerna är färdiga, lyft upp dem med, och lägg tillsammans med kycklingen. Häll också med lite av såsen över grönsakerna och kycklingen.

Häll i riset i såsen så att riset når ca 2/3 av vattenmängden.

Låt riset koka ca 30 min, ca 2 ggr under den tiden så vänder du försiktigt riset i såsen. Det kommer att bränna fast i botten på kastrullen, det brända på botten används sedan som krydda ovanpå grytan. När riset är klart och såsen har helt kokats in i riset läggs riset upp på ett fat och kycklingen/grönsakerna och resten av såsen läggs fint ovanpå riset till serveringen. Garnera gärna med persilja, tomater och gurka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".